Izlet u okolicu čudesnog Papuka
Adrenalinski raj koji može zadovoljiti najveće avanturiste i najistančanija nepca – tako bismo mogli opisati okolicu Papuka, čija se bogata turistička ponuda mora doživjeti iz prve ruke, a jedinstvena se iskustva mogu prepričavati danima.
Istok Hrvatske i naša zlatna ravnica itekako imaju što ponuditi domaćim i stranim turistima, koji u samo nekoliko dana provedenih na svježem zraku mogu zadovoljiti svoju želju za adrenalinom, napuniti baterije i nagraditi okusne pupoljke najboljim specijalitetima. Iako je ljeto iza nas, od dobrog vikend-izleta nikad ne bismo trebali odustati. Kad nam vrućine ne stvaraju problem, pa punim plućima možemo uživati u svemu što se nudi, najljepše je iskusiti sve što Slavonija, odnosno okolica čudesnog Parka prirode Papuk daje servirano kao na dlanu. Slavonija nam je ponudila najbolje od sebe, a mi smo to kao pravi hedonisti iskoristili maksimalno.
Na samo dva sata vožnje od Zagreba nalazi se Požega, u kojoj nas je dočekao Josip Lukačević Lux, zaljubljenik u adrenalinske sportove koji je ljubav prema prirodi utkao u posao kojim se danas uspješno bavi. Vlasnik je agencije Thrillseeker Croatia, koja na Mastercardovoj platformi Priceless.com posjetitelje želi upoznati s lokalnom kulturom i tradicijom, ali i nagnati ih da se zaljube u bogatu ponudu ovog kraja, koja može zadovoljiti i one najzahtjevnije.
Nakon što nam je Josip ukratko predstavio sve ono što nas čeka, zbog njegove otvorenosti i želje da se zaista opustimo i uživamo u svakom trenutku prijateljska atmosfera dozvolila nam je da se oslobodimo i da ga naredna dva dana zovemo Lux, kao da smo dugogodišnji prijatelji.
Pustolov Lux bivši je vojnik koji već neko vrijeme, uz svoj redovni posao, spada u kategoriju onih koji su spremni riskirati sve kako bi pomogli drugome i to čini kao član Hrvatske gorske službe spašavanja. Od 2018. godine u sklopu agencije Thrillseeker Croatia na području Geoparka Papuk posjetiteljima nudi razne ture kako bi im približio lokalnu gastronomiju i pokazao drugačiju stranu zlatne Slavonije. Taj samouki kajakaš, koji se penjao po gotovo svim stijenama u Hrvatskoj, ali i po Alpama u Sloveniji, Austriji i Švicarskoj, u suradnji s Mastercardovom platformom Priceless.com isplanirao nam je izlet prepun raznih dojmova, koji ćemo sigurno dugo pamtiti.
Zelena avantura kroz Park prirode Papuk
Da se kondicija ne smije zapostaviti i da su sport, fizička aktivnost i vrijeme provedeno u prirodi ključni za čovjekovo zdravlje, ali i mentalnu snagu, Lux nam je pokazao kroz Zelenu avanturu vožnje na električnim biciklima kroz Park prirode Papuk. Prirodni izvor vode, šuma koja ujesen nudi najljepše od palete jesenskih nijansi i čist zrak kroz turu od 20 kilometara po čudesnom Papuku ostavlja bez daha u svakom smislu. Po dolasku na Planinarsko sklonište Mališčak, koje se nalazi na 734 metra nadmorske visine, počistili smo otpad na kojeg smo tamo naišli kako bismo iza sebe ostavili čistu prirodu.
Po povratku s prekrasnog Papuka, među obroncima papučkih brda uz samo korito rječice Veličanke, svi ljubitelji čobanaca ili riječne ribe u buffetu Čiča Mata počastit će nepce delicijama kojima se Slavonija diči. Za lijepog vremena, kad se s terase najbolje od Slavonije može okusiti uz žubor vode, počastite se domaćim, majstorski pripremljenim čobancem ili potočnom pastrvom, koja se smatra pravim specijalitetom ovog kraja.
Nekad mala seoska kuća danas je kompleks koji se još uvijek širi
S obzirom na to da bi se nakon dugotrajnih aktivnosti trebalo i odmoriti, spavali smo na mjestu koje odiše tradicijom i starinom uz dozu modernog, a nosi odvažno ime Zlatni Lug. To je kompleks koji se prostire na više od 70 hektara, u vlasništvu je obitelji Pandžić i svatko od njih dio je kotačića koji je prije gotovo 14 godina zavrtio obiteljsku priču koja složno posluje sve do danas i iz godine u godinu sve više raste. Na imanju se nalaze krčma, vinoteka i prenoćište, a za sve one koji odluče odsjesti u rustikalnim slavonskim sobama, u dvorištu se tijekom ljetnih vrućina mogu osvježiti u bazenu koji je skriven od očiju ostalih posjetitelja.
”Isprva je ova kuća bila maleno prenoćište, ali s potrebama koje su rasle i širio se i posao. Sve je išlo malo-pomalo s obzirom na tadašnje mogućnosti, ali danas možemo reći kako imamo tri smještajna objekta i možemo primiti ukupno 55 osoba”, rekao nam je Hrvoje Tucaković, zaposlenik Zlatnog Luga već sedam godina i sommelier prvog stupnja. U nekadašnjoj malenoj kućici koja je bila dio skromnog seoskog imanja danas je i bogata vinoteka naziva ”Podrum mali”, koja nudi vina isključivo s područja Požeško-slavonske županije i ponosi se s ponudom od deset proizvođača.
”Na desnoj strani podrumskog zida mogu se vidjeti čaše s imenima Martinskih kumova, bilo je ovdje stvarno ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Uglavnom su to ljudi koji su istaknuli želju da nas posjete”, dodaje Hrvoje, koji nam usput pokazuje i kako se iz podruma može i do sušionice u kojoj su izloženi domaći proizvodi i delicije koje će gosti restorana mogu kušati. Ubrzo odlazimo do drugog kompleksa, sale koja nosi naziv ”Sala štala” jer su u njoj prije impresivnog uređenja, u kojem se spajaju cigla i drvo, pa se već po dolasku lako udomaćiti, nekad bile životinje.
Restoran u kakvom danas možemo jesti prave slavonske specijalitete nekad je, kaže Hrvoje, bio namijenjen samo za privatne potrebe vlasnika: ”Nakon što su ovdje dolazili njegovi poslovni partneri, vlasnik je došao do ideje kako bismo ovdje mogli izgraditi nešto za veći broj ljudi. S vremenom se objekt proširivao, a u drugom stupnju napravili smo još jednu salu, u kojoj se nalazi roštilj na drveni ugljen na kojem se može napraviti meso za 50 gostiju odjednom bez ikakvog problema.”
Povratak u Slavoniju mnogima je ostvario snove
Slavonija nam je vrlo brzo pokazala kako sa svojom tradicionalnom ponudom na domaćem tržištu itekako ima svojeg konja za trku, a da se tradicija uspješno može spojiti s modernim, dokazali su nam dečki iz Funky Fooda, koji poslužuju tipičnu hranu na netipičan način. Hamburger kao specijalitet domaće kuhinje s tradicionalnim namirnicama Ivan Adžić i Nikola Stanišić poslužuju u skladu s današnjim brzim načinom života. Ova dvojica prijatelja od malih nogu, koji su danas i kumovi, svaki sastojak jela za hamburgere, koji se mogu nazivati pravim remek-djelom, napravili su sami uz duga planiranja i pomna osmišljavanja.
Dio Priceless.com paketa na Mastercardovoj platformi iskustva su koja će okupati i ona najistančanija nepca. Jedno od njih je i destilerija džina ”Craft Spirits”, koja proizvodi ”Castrum gin”, a iza nje stoji mladi bračni par – Iva i Mihovil Pranjić iz Kaptola. Zasad se, kažu, mogu pohvaliti dvama pićima, koja ponosno nose naziv Castrum London Dry Gin i Castrum Barrel Aged Gin, koji je odležan u hrastovim bačvama. Prva boca džina iz ove malene destilerije, koju vode u kući u kojoj i žive, na tržište je plasirana u svibnju prošle godine, a Barrel je svjetlo dana ugledao početkom ove godine.
”U tom kratkom razdoblju osvojili smo nacionalno zlato za London Dry, ove godine osvojio je svjetsko zlato i proglašen je najboljim žestokim pićem iz Hrvatske te se nalazi na petom mjestu u top 10 džinova u svijetu od ukupno 1524 uzorka žestokog pića iz cijelog svijeta. Znali smo da je dobar i kvalitetan, bili smo ponosni na njega, ali ovo nas je totalno šokiralo”, kaže Mihovil Pranjić, koji je pravničku struku zamijenio poduzetničkim poslom.
Spletom životnih okolnosti odlučili su se vratiti u Slavoniju i okrenuti vlastitoj proizvodnji. Istražili su tržište, pomno planirali i odlučili Kaptolu dati glavnu ulogu u priči svojeg brenda, rekla je Iva: ”Kad smo se već odlučili vratiti kući, htjeli smo da Kaptol vodi glavnu riječ u cijeloj našoj priči. Nismo morali ići jako daleko jer je Kaptol povijesno bogat i zaista imamo tu privilegiju bogate halštatske kulture i arheološki smo dobro potkovani. Oblik etikete predstavlja tlocrtni oblik kule starog grada i taj oblik srednjovjekovne utvrde zove se castrum.” Dodaje kako su ono što na etiketi nekog podsjeća na kotačić, čipku ili zupčanik starog sata zapravo faleri, ukrasi sa konjskih uzda koji su iskopani na lokalitetu Kaptol Čemernica, gdje su prije bili halštatski ratnici.
Nakon što nas je Slavonija potpuno kupila svojim velikim srcem i oduševila svojom turističkom ponudom, u koju nismo posumnjali ni u jednom trenutku, za kraj ovog trodnevnog izleta, koji je dio Priceless.com paketa, posjetili smo Vinariju Kaptol. Vlasnica vinarije je magistra ekonomije Barbara Ljevar, koja se ustrajno bori protiv predrasuda da je posao vinara predodređen samo za muškarce, a u poslovima sudjeluje svaki član njihove složne zajednice.
”Naša vinska turistička priča nije tradicionalna kao kod većine proizvođača iz našeg kraja, samo smo zaljubljenici u vino koji žele pokazati svijetu što ovaj kraj Hrvatske ima. Ovo je bogomdano vinsko podneblje i na to smo ponosni. Studirala sam ekonomiju i bila sam pred krajem studiranja te sam došla na ideju da bismo trebali otvoriti malu boutique vinariju i imali smo sreće da su nam se neke stvari poklopile. Na sve to tržište je odlično reagiralo i s ovom proizvodnjom, kakva je sada, ne možemo zadovoljiti njegove potrebe, pa idemo u proširenje”, kaže Barbara.
Nakon što su vino proizvodili samo za svoje potrebe, došlo je do preokreta koji im je cijeli život, kaže Barbara, okrenuo u sasvim drugom smjeru: ”Odlučili smo napraviti koju litru više i tako smo došli do 50 tisuća litara. Naš je plan u narednim godinama proširiti proizvodnju na 200 do 250 tisuća litara. U Slavoniji nedostaje smještajnog kapaciteta, a mi laganim koracima idemo prema naprijed sa željom da u dvorištu ovog imanja izgradimo maleni boutique hotel.”
Izvor: Punkufer.dnevnik.hr
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell